Pazar, Eylül 06, 2009

'Trafikte dikkat 10 bin hayat' ve sorular...


Kasksız biçimde motorsikletli trafik polisinin arkasında seyahat ederek İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen kişi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün oğlu. Muhtemelen 18 yaş altı. Yani reşit değil. Yani sorumluluğu ailesinde. Yani suç işlese anne ve babasına soracaklar.
Oysa babasının, yani 'eşitler arasında birinci' olan Cumhurbaşkanı Gül'ün seçildiğinde ilk yaptığı iş, sosyal proje olan 'Trafikte dikkat, 10 bin hayat' sloganlı kampanyaya destek vermek, TV ve gazete ilanlarına çıkmak olmuştu.
Bakalım şimdi nasıl 'inandırıcı' olacak?
Ne diyecek? Ben en azından özür dilemesi gerektiğini düşünüyorum.
İkincisi de, İstanbul Emniyet Müdürü bu polis memuru hakkında işlem yapacak mı?
Trafik polisine trafik cezası kesilecek mi?
Trafik polisine talimat veren kimselere birşey sorulacak mı? En azından 'çocuğun babası' olarak Abdullah Gül birilerine soracak mı? Kim bindirdi bu çocuğu oraya diye...
Bunlar normal olan ülkelerde anormal olan hareketlerdir.
Bakalım biz normal bir ülke miyiz? Göreceğpiz bakalım...

Cuma, Eylül 04, 2009

Alın verin, ekonomiye can verin!

Reklam Konseyi ekonomik daralmaya karşı küçük de olsa bir kampanya yürütüyor. İşe yarayacak demek zor. Ancak bunun olumsuz psikolojiye karşı yararı olduğu söylenebilir.
Bir reklam kampanyası bu, izlemişsinizdir. Ya da gazete ilanlarını görmüşsünüzdür.
Deniz Gökçe, Yaman Törüner, Akın Öngör ve Meliha Okur oynuyor.
Yaman Törüner'in oynadığı bölümde; bir kadın kucağında kız çocuğuyla oyuncakçıya geliyor. Yaman Törüner oyuncakçı rolünde. Kadın ya da çocuk birşey demeden "güzel kız, tatlı kız bak sana bu oyuncağı veriyorum al bakalım" diyerek bir gemi veriyor. Kadın parayı uzatıyor oyuncakçı Törüner de parayı tezgah altına atıyor. Kadın çıkıp gidiyor. Fiş falan verilmiyor!
Sonra oyuncakçı "alın verin, ekonomiye can verin" diye konuşuyor.
Deniz Gökçe, bu kampanyayı eleştiren Mehmet Y. Yılmaz'a şu yazıyla bindirdi. Ardından ise Mehmet Y. Yılmaz şu yazıyla yanıt verdi. Tartışmaya Yılmaz Özdil de katıldı.
Söylenenlerden biri: Oyuncakçı fiş vermiyor!
Bir diğeri ise: Kız çocuğuna oyuncak bebek varken gemi veren oyuncakçı olur mu?
Haksız sayılmazlar!

Borsa tahmin tüyosu!

İlkokul öğrencileri, profesyonel olmayan amatör yatırımcılar, hatta 'anneanneleriniz' nezdinde prestij kazanmak istiyorsanız dikkat;
İMKB'nin nasıl seyredeceğine ilişkin günlük tahmin yapmak istiyorsanız, bunun basit ve yaklaşık olarak tutturabilme yöntemini söyleyelim.
Sabah internetten ABD'de New York borsasının nasıl kapandığını kontrol edin. Bir de kapanmak üzere olan Tokyo ve Şanghay borsalarının seyrine bakın. Örneğin eğer yüzde 1.5 düşüş varsa "İMKB 1000 puan düşer" diye yorumda bulunun.
Bunu da sabah erken saatlerinde söyleyin!
Eğer yerel unsurlarda kayda değer bir gelişme yoksa göreceksiniz çok fazla yanılma payınız olmayacak, müthiş hava atacaksınız!
Çünkü dünya borsaları, finansal piyasalar öyle bir entegrasyon içine girdi ki, gündelik hareketlerde tahmin şaşması pek olanaklı değil artık.
Eğer bunu sizden bir başkası daha yapıyorsa hemen kovalayın gitsin!