Salı, Kasım 28, 2006

Flu Beyaz !



Beyaz eşya satışları ilginç. Ekim ayı 4 beyaz (Buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinası, fırın) satışları geçtiğimiz yılın ekim ayına göre yüzde 22 artmış durumda. 10 Aylık birikimli satışlar ise sadece yüzde 5 artmış.




Bu sayılara bakınca;




1. Otomotiv sektöründe satışlar dramatik boyutlarda düşerken, bu kesimde "bir tuhaflık var" dedirtiyor.


2. "İki bayram arası" dönem öncesi satışların yüzde 22 artması normal belki de. Bunun anlamı, Kasım ve Aralık satışları düşük gelecek demek.




Salı, Kasım 21, 2006

Ne mutlu ! Akıllı kişiler de düşüncelerini yazıyorlar !

Yaşasın Bloglar ! Kahvehane İktisatçıları da evlerine !


Artık akıllı insanlar da ekonomi hakkındaki görüşlerini yazıyorlar. İşte onlardan biri de, Orhan Karaca... Zaten Ekonomist ve Capital dergilerinde makro gelişmeleri onun kaleminden okuyorduk. Şimdi, dergi sayfalarında "günün anlam ve önemine" göre yer bulamayan yazıları da blog oluştururak paylaşıyor. Güzel birşey...
Basında "reklam kokan hareketleri" olmayan, çarpıcı analizleri ve analitik bakışı olan bir iktisatçı.
Bütün kahvehane iktisatçılarına çaylar benden !

Pazartesi, Kasım 20, 2006

Olmadı Ercan Kumcu...!

Ercan Kumcu'nun Hürriyet Gazetesi'ndeki bugünkü (20 Kasım 2006) yazısını okuyunuz.



Yazıdaki veriler ve bunlara dayalı karşılaştırmalar, farklı dönemlerdeki veriler üzerine kurulmuş. Aynı dönemdeki verilere bakılmıyor. Özellikle, bankacılık yapanlar, bankacılık yapan ekonomist yazarlar (!) daha iyi bilirler, haziran sonu verileri her zaman baz alınabilecek veriler değil. "Bilanço kaygılarının" olduğu bir dönem. Bu veriyi başlangıç alırsanız, "rakamlar yalan söylemez, ama rakamlara yalan söyletilebilir" şiarını hayata geçirebilirsiniz !

Pazar, Kasım 12, 2006

Flash Note !!!

Otomobil satışları geriliyor. Ekim ayında aylık toplam otomotiv satışı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34 geriledi. Grafikte yeşil barlar ekim ayı satışlarını gösteriyor. Dikkat, 2006 ekim ayı satışı, son 4 yılın en düşüğü ! Merkezin faiz artırımı etkili oluyor.
Grafikleri daha ayrıntılı görebilmek için üzerine tıklayınız.

Salı, Kasım 07, 2006

Apo, otur sıfır aldın yine !

Abdurrahman Yıldırım yazısına nasıl bir başlık atmış ? Aynen şöyle "Dalga, lira mevduatını 'out' döviz mevduatını 'in' yaptı"

DTH'lardaki 6 milyar dolarlık artışa (Haziran-Ekim) dayanarak bunu yazıyor. Oysa, DTH artışının sadece lira karşılığı olmayacağını bilmiyor galiba. Örneğin Bir yakını Abdurrahman Yıldırım'a yurtdışından döviz havalesi yapsa, yurtiçi DTH hesapları artar. Ya da, örneğin Ahmet Zorlu Denizbank satışından aldığı parayı yurtiçindeki bir bankaya mevduat yapmışsa aynen DTH artışı olur.

Neyse, demem o ki, basında da dersine çalışmayanlar var !

Taktik her zaman çalışır !


Yaşlı bir adam emekliye ayrılır ve kendine bir lisenin yanında küçük bir ev alır. Emekliliğinin ilk bir kaç haftasını huzur içinde geçirir ama sonra ders yılı baslar. Okulların açıldığı ilk gün, dersten çıkan öğrenciler yollarının üzerindeki her çöp bidonunu bağırıp, çağırarak tekmelerler. Bu çekilmez gürültü günlerce sürer ve yaşlı adam bir önlem almaya karar verir. Ertesi gün çocuklar gürültüyle evine doğru yaklaşırken, kapısının önüne çıkar onları durdurur ve: "Çok tatlı çocuklarsınız, çok da eğleniyorsunuz. Bu neşenizi sürdürmenizi istiyorum sizden. Ben de sizlerin yaşındayken aynı şekilde gürültüler çıkarmaktan hoşlanırdım, bana gençliğimi hatırlatıyorsunuz. Eğer her gün buradan geçer ve gürültü yaparsanız size her gün 1 dolar vereceğim" der.Bu teklif çocukların çok hoşuna gider ve gürültüyü sürdürürler. Birkaç gün sonra yaşlı adam yine cocuklarin onune çıkar ve onlara söyle der: "Çocuklar enflasyon beni de etkilemeye başladı bundan böyle size sadece 50 sent verebilirim." Çocuklar pek hoşlanmazlar ama yine devam ederler gürültüye. Aradan birkaç gün daha geçer ve yaşlı adam yine karsılar onları: “Bakın" der, "Henüz maaşımı alamadım, bu yüzden size günde ancak 25 sent verebilirim, tamam mı?" "Olanaksız bayım" der içlerinden biri, "Günde 25 sent için bu işi yapacağımızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Biz işi bırakıyoruz."

Pazar, Kasım 05, 2006

Uyarı-yorum !

Boncuk kullanmadığınız kesin. Ancak, unutmayın, hesap makinanızda, yazışmalarınızda, bilgisayarınızda ondalık basamağı tek hane yaptıysanız yandınız ! Vatanseverliğiniz sorgulanabilir. Neden mi ? Nedeni basit. Önce Başbakanımız geçtiğimiz gün ne demiş ona bakalım:
"Ama bakıyorsunuz ki medya burada cımbızlama yapmak suretiyle, “acaba biz burada bunu hükümetin aleyhine nasıl dönüştürürüz”, yani adeta “enflasyonu çift haneli rakamlara nasıl çıkartırız” gibi bir gayretin içinde. Merkez Bankası’nın da adeta çift haneli rakamlara enflasyonda gidiyoruz gibi sitemde bulunduğunu ifade ediyormuş anlamına gelecek haberler yapıyorlar, yazılar yazıyorlar, ayıptır, çirkindir bunlar. Bunlarla ülkeye hiçbir zaman faydalı olamazsınız. Tam aksine ülkenin şu güzel gidişine çomak sokarsınız. Bu görev değildir, topluma hiçbir zaman bir şey kazandıramayacaksınız. Ve millet sizin bu yalan haberlerinize de uymayacak, aldanmayacak. Biz de Merkez Bankamızın yetkililerinden bir gün önce brifingimizi aldık. En geniş manada orada kendileri aktardı neler söylediklerini, neler yapmayı istediklerini, hedeflerinin ne olduğunu bize de söylediler. Niye hedef saptırıp da milleti aldatıyorsunuz? Niye Merkez Bankası Başkanı’nın oradaki basın toplantısından cımbızlamalar yapmak suretiyle bu tür haberler veriyorsunuz? Ve ülkenin sorumlu kurumlarını adeta birbirine vurdurmanın gayreti içerisine giriyorsunuz. Çok ayıptır. Bunun adı vatanseverlik değildir. Bunun adı milliyetperverlik demek değildir."

Şimdi açıklayalım. Nedenini...
Malum Ekim ayı enflasyonu yüzde 1.27 olarak açıklandı. Böylece yıllık TÜFE yüzde 9.98 oldu. Yok eğer sizin makinanız ya da bilgisayarınızdaki format, ondalık olarak noktadan sonra tek haneye ayarlı ise sizin enflasyonunuz yüzde 10.0 demektir. Bu durumda, "Ne o ? Ülkemizin sayılarını kötü mü göstermeye çalışıyorsun ? Kime hizmet ediyorsun ? Ruslar'a mı hııı ?" gibi soru sorana da "Sizi bu çağa davet ediyorum" demek zorunda kalmayın !

Özetle: "Hay Allahım, ne zihniyet bu yahu ?" demek geliyor içimden !


Cuma, Kasım 03, 2006

Damat Ferit'ten "gurulamalar" !


Hayatında hiçbir zaman "başkalarının parasını" yönetmemiş olan, ancak Haydın beyin bilumum gazete, dergi müştemilatında bitmez tükenmez bilgi dağarıcığı ile bizleri aydınlatan (bu da yetmiyor ne yazık ki) "Damat Ferit", mecra yetmediği için Finans Yatırım'ın web sitesine şöyle yazmış:
"Değerli yatırımcılar, bu noktada daha önceki yazılarda paylaştığımız “bu hareketin doğası” ile ilgili cümleleri birkez daha aktarmak istiyorum; “...Neyin ne olduğundan çok nasıl algılandığı ve gerçeklerden çok “konjonktürel yapı ve zorunlulukların” fiyatlandığı bir döneme girdik. Tekrar ediyorum; bu hareket 2005 sonunda, 2006 başında gördüğümüz dinamiklere sahip değil. Motive edici unsurlar farklı. Olaya bu açıdan bakınca “AB ne derse desin dinamikler neden kırılmıyor” veya birileri neden trendleri zorluyor anlamak çok da zor değil...”
Ne aydınlatma, ne aydınlatma değil mi ?
Portföyden portföye koşmak geliyor içimden !

Perşembe, Kasım 02, 2006

Sele "yapısal önlem" !




Mazgal başında nöbet tutan belediye işçilerinin fotoğrafları aşağıda. Ne oldu ? Nöbet işe yaramadı. İstanbul'un birçok semtini sel aldı. Yaramayacağını tahmin etmek güç değildi. Oysa diğer tarafta, "olması gereken" örnekler var. Örnek Japonya. Kanalizasyon diye ben buna derim, "al gözüm seyreyleye Salih" '! Pardon "Kadir" demek istedim !